Anna Olson

Galaretka z porto


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Galaretka z porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki czerwonego porto

3 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 pomarańcza

3 goździki

2 ziarna czarnego pieprzu

½ łyżeczki ziaren kolendry

2 kawałki kory cynamonowej

1 opakowanie płynnych pektyn

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu porto, cukier, sok cytrynowy, przekrojoną na pół pomarańczę i przyprawy do temperatury wrzenia. Gdy tylko zawrze, przecedzić płyn przez sitko, wlać z powrotem do rondla i dodać do niego pektyny, stale energicznie mieszając. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia, przelać do wygotowanych słoiczków i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki, żeby galaretka się ścięła. Podawać z serami lub kruchym ciastem z serem pleśniowym.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.