Anna Olson

Galaretka z porto


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Galaretka z porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki czerwonego porto

3 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 pomarańcza

3 goździki

2 ziarna czarnego pieprzu

½ łyżeczki ziaren kolendry

2 kawałki kory cynamonowej

1 opakowanie płynnych pektyn

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu porto, cukier, sok cytrynowy, przekrojoną na pół pomarańczę i przyprawy do temperatury wrzenia. Gdy tylko zawrze, przecedzić płyn przez sitko, wlać z powrotem do rondla i dodać do niego pektyny, stale energicznie mieszając. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia, przelać do wygotowanych słoiczków i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki, żeby galaretka się ścięła. Podawać z serami lub kruchym ciastem z serem pleśniowym.

powrót

Podobne przepisy

Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.