Anna Olson

Galaretka z porto


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Galaretka z porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki czerwonego porto

3 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 pomarańcza

3 goździki

2 ziarna czarnego pieprzu

½ łyżeczki ziaren kolendry

2 kawałki kory cynamonowej

1 opakowanie płynnych pektyn

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać w rondlu porto, cukier, sok cytrynowy, przekrojoną na pół pomarańczę i przyprawy do temperatury wrzenia. Gdy tylko zawrze, przecedzić płyn przez sitko, wlać z powrotem do rondla i dodać do niego pektyny, stale energicznie mieszając. Ponownie zagotować, zdjąć z ognia, przelać do wygotowanych słoiczków i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki, żeby galaretka się ścięła. Podawać z serami lub kruchym ciastem z serem pleśniowym.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.