Marco Pierre  White

Galaretka z owocami


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Galaretka z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Galaretka:

8 listków żelatyny

1 butelka różowego wina

500g drobnego cukru

1 koszyczek truskawek

1 koszyczek malin

1 koszyczek jeżyn

1 koszyczek jagód



Przecier malinowy:

1 kg mrożonych malin

300 g cukru pudru



Przybranie:

czerwone porzeczki na gałązkach

listki męty



Przygotowanie

Namoczyć w wodzie żelatynę. Mrożone maliny posypać cukrem pudrem i odstawić w ciepłe miejsce by owoce się rozmroziły i sok połączył się z cukrem. W garnku zagotować wino z drobnym cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na dno foremek wlać nieco ostudzonego wina, ułożyć warstwę malin, zalać winem, ułożyć warstwę jagód, zalać winem, ułożyć warstwę truskawek, zalać winem, ułożyć warstwę jeżyn, dopełnić foremki winem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż galaretka się zetnie. Rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Przecier schłodzić w lodówce. Gdy galaretka zetnie się, każdą foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by odkleić galaretkę od ścianek foremki. Odwrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę. Ułożyć na talerzu, skropić przecierem malinowym i przybrać porzeczkami i miętą.



© Marco Pierre White



powrót

Podobne przepisy

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowa pascha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.