Marco Pierre  White

Galaretka z owocami


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Galaretka z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Galaretka:

8 listków żelatyny

1 butelka różowego wina

500g drobnego cukru

1 koszyczek truskawek

1 koszyczek malin

1 koszyczek jeżyn

1 koszyczek jagód



Przecier malinowy:

1 kg mrożonych malin

300 g cukru pudru



Przybranie:

czerwone porzeczki na gałązkach

listki męty



Przygotowanie

Namoczyć w wodzie żelatynę. Mrożone maliny posypać cukrem pudrem i odstawić w ciepłe miejsce by owoce się rozmroziły i sok połączył się z cukrem. W garnku zagotować wino z drobnym cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na dno foremek wlać nieco ostudzonego wina, ułożyć warstwę malin, zalać winem, ułożyć warstwę jagód, zalać winem, ułożyć warstwę truskawek, zalać winem, ułożyć warstwę jeżyn, dopełnić foremki winem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż galaretka się zetnie. Rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Przecier schłodzić w lodówce. Gdy galaretka zetnie się, każdą foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by odkleić galaretkę od ścianek foremki. Odwrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę. Ułożyć na talerzu, skropić przecierem malinowym i przybrać porzeczkami i miętą.



© Marco Pierre White



powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.