Marco Pierre  White

Galaretka z owocami


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Galaretka z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Galaretka:

8 listków żelatyny

1 butelka różowego wina

500g drobnego cukru

1 koszyczek truskawek

1 koszyczek malin

1 koszyczek jeżyn

1 koszyczek jagód



Przecier malinowy:

1 kg mrożonych malin

300 g cukru pudru



Przybranie:

czerwone porzeczki na gałązkach

listki męty



Przygotowanie

Namoczyć w wodzie żelatynę. Mrożone maliny posypać cukrem pudrem i odstawić w ciepłe miejsce by owoce się rozmroziły i sok połączył się z cukrem. W garnku zagotować wino z drobnym cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na dno foremek wlać nieco ostudzonego wina, ułożyć warstwę malin, zalać winem, ułożyć warstwę jagód, zalać winem, ułożyć warstwę truskawek, zalać winem, ułożyć warstwę jeżyn, dopełnić foremki winem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż galaretka się zetnie. Rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Przecier schłodzić w lodówce. Gdy galaretka zetnie się, każdą foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by odkleić galaretkę od ścianek foremki. Odwrócić do góry dnem i wyjąć galaretkę. Ułożyć na talerzu, skropić przecierem malinowym i przybrać porzeczkami i miętą.



© Marco Pierre White



powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.