Delia  Smith

Galaretka z kremu waniliowego


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Galaretka z kremu waniliowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ litra śmietanki do ubijania (odlewamy 3 łyżki)

10 dag drobnego cukru

dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 ½ torebki żelatyny w proszku

½ litra greckiego jogurtu

 

 

Przygotowanie:


Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na maleńkim ogniu, by cukier całkiem się rozpuścił w ciepłej śmietanie. Dodajemy ekstrakt z wanilii. W trzech łyżkach odlanej śmietanki namaczamy przez 10 minut żelatynę, a następnie dodajemy ją do rondelka. Mieszamy, by rozpuściła się w gorącej śmietanie. Śmietanę wlewamy do jogurtu, ubijając trzepaczką, by wszystko razem dokładnie się połączyło. Mieszankę przecedzamy, bo zdarza się, że pozostają w niej nie do końca rozpuszczone grudki żelatyny. Przecedzoną galaretkę wlewamy do plastikowego pojemnika o wymiarach 10 na 10 centymetrów. Gdy wystygnie – wstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotować deser dzień wcześniej, aby był dobrze schłodzony. Chcąc go podać – wyjmujemy z lodówki i wydobywamy z pojemnika. Ostrym nożem kroimy galaretkę na 6 plastrów, układamy na talerzach i ozdabiamy pure z czarnych porzeczek: 25 dag owoców przecieramy przez sitko i mieszamy z 10 dag drobnego cukru. Pure jest surowe, nie gotujemy go. Ozdabiamy nim każdą porcję i dekorujemy świeżymi malinami. Oczywiście deser ten możemy podawać z dowolnymi owocami. Świetny będzie z gęstym kompotem, lub rozmaitymi owocowymi przecierami, nawet wykorzystanymi jednocześnie. Dekorujemy listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.