James  Martin

Galaretka z czerwonych porzeczek


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Galaretka z czerwonych porzeczek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg czerwonych porzeczek

700 ml wody

garstka goździków

1 łyżeczka stołowa zmielonego cynamonu

450 g miałkiego cukru

4 łyżki stołowe octu słodowego

 

 

Przygotowanie:


Wsyp porzeczki do rondla. Wlej wodę. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Łyżką wazową przełóż na muślinowe sito. Nie dociskaj porzeczek, bo galaretka będzie mętna. Pozostaw na noc, żeby powoli obciekły. Do soku dodaj cukier i ocet. Wymieszaj, gotuj do temperatury 105°C. Wystudź i przełóż do wysterylizowanych słoików. Podawaj do pieczonego combru sarniego.

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.