James  Martin

Galaretka z brzoskwiń i szampana


Przepis z programu Słodki James (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Galaretka z brzoskwiń i szampana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 listków żelatyny

zimna woda

do namoczenia żelatyny

butelka szampana (750 ml)

sok z 1 cytryny

100 g drobnego cukru

2 łyżki drobno pokrojonych liści świeżej bazylii

400 g brzoskwiń

pokrojonych w drobną kostkę

 

 

Przygotowanie:


Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Wlej 150 ml szampana do rondla wraz z sokiem z cytryny, wsyp cukier i delikatnie ogrzewaj, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Wyjmij żelatynę z wody, odciśnij, a następnie wrzuć do rondla i wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej ciecz przez sitko do miski i odstaw, żeby przestygła. Posiekaj listki bazylii i wymieszaj z resztą szampana. Rozłóż pokrojone brzoskwinie w kieliszkach do szampana i zalej jeszcze płynną galaretką. Wstaw kieliszki do lodówki, żeby galaretka się zestaliła. Przed podaniem ozdób każdą porcję listkami świeżej bazylii i truskawką.

powrót

Podobne przepisy

Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.