Gâteau à l’Orange z kremem pomarańczowym i ganache

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gâteau à l’Orange z kremem pomarańczowym i ganache
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

150 g cukru + 1 łyżka

4 żółtka

skórka starta z 1 pomarańczy

80 ml odcedzonego soku z pomarańczy

½ łyżeczki soli + ½ łyżeczki soli

140 g przesianej mąki

4 białka

60 ml Grand Marnier



Składniki kremu pomarańczowego:

115 g masła

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

450 g cukru pudru

85 g miękkiego serka śmietankowego

2 łyżki mleka

1 łyżki skórki z pomarańczy

2 łyżki soku z pomarańczy



Składniki ganache:

450 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

480 ml tłustej śmietany



Przygotowanie ciasta:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj masłem i wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odmierz wszystkie składniki. Stopniowo wsypuj 75 g cukru do żółtek i ucieraj, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ubijaj chwilę, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj mąkę i ubij. W drugiej misce ubij białka z solą, aż powstanie puszysta piana. Dosypuj resztę cukru i ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Dodaj ¼ piany do masy żółtkowej, wymieszaj, a potem dodaj ostrożnie resztę i delikatnie wymieszaj. Natychmiast wlej do foremki i wyrównaj ciasto dookoła brzegu. Piecz pośrodku piekarnika przez 30 - 35 minut. Jest gotowe gdy wyrośnie, zbrązowieje i nieco odsunie się od krawędzi formy. Pozostaw, aby wystygło. Przekrój na pół, aby powstały dwa placki. Oczyść je z okruchów i posmaruj likierem. Przełóż kremem, posmaruj wierzch ganache.



Przygotowanie kremu pomarańczowego:

Ucieraj w dużej misce robota kuchennego masło, ser, wanilię i skórkę pomarańczową, aż powstanie puszysta masa, którą można rozsmarować. Stopniowo dolewaj sok, mleko, dosypuj cukier puder, aż powstanie puszysta masa, którą można rozsmarować. Przełóż nią warstwy ciasta.



Przygotowanie ganache:

Wrzuć czekoladę do dużej miski. Doprowadź śmietanę do wrzenia, wlej do czekolady i zostaw na 1 minutę. Ubij na gładą masę. Polej nią ciasto i zostaw, aby zastygła.



© 2012 Natalie Stone



powrót

Podobne przepisy

Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.