Lucinda Scala  Quinn

Frytki ze słodkich ziemniaków


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Frytki ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

½ łyżeczki mielonego kminu

⅛ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

4 słodkie ziemniaki

obrane ze skórki i pokrojone wzdłuż na cząstki

1 łyżka oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce cukier, sól, kmin i pieprz kajeński. Włożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski, polać olejem, wymieszać, posypać przyprawami, ponownie wymieszać i ułożyć na blasze. Piec 10 minut, odwrócić, zwiększyć temperaturę do 200° C i piec jeszcze 10-15 minut, aż frytki będą miękkie w środku i rumiane na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.