Lucinda Scala  Quinn

Frytki ze słodkich ziemniaków


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Frytki ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

½ łyżeczki mielonego kminu

⅛ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

4 słodkie ziemniaki

obrane ze skórki i pokrojone wzdłuż na cząstki

1 łyżka oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce cukier, sól, kmin i pieprz kajeński. Włożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski, polać olejem, wymieszać, posypać przyprawami, ponownie wymieszać i ułożyć na blasze. Piec 10 minut, odwrócić, zwiększyć temperaturę do 200° C i piec jeszcze 10-15 minut, aż frytki będą miękkie w środku i rumiane na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Croque monsieur
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.