Anna Olson

Frytki z sosem cesarskim


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej

Frytki z sosem cesarskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos cesarski

¼ szklanki majonezu

¼ szklanki mleka 2%

2 łyżeczki musztardy dijońskiej

1 ząbek czosnku, starty

2 łyżki soku z cytryny

kilka kropel sosu Worcestershire

¼ szklanki tartego parmezanu

sól i mielony czarny pieprz



Frytki

¼ kg twardych, nie rozpadających się ziemniaków (np. irga)

6 szklanek oleju roślinnego

sól i pieprz



Przygotowanie

Zmieszaj składniki dressingu w podanej kolejności i dopraw do smaku. Obierz ziemniaki, pokrój je w słupki i włóż do miski z zimną wodą, żeby nie zbrązowiały. Rozgrzej olej do 180 stopni C, starannie osusz pokrojone ziemniaki ręcznikiem papierowym i smaż w głębokim oleju przez 5 min. Wyjmij frytki łyżką cedzakową i ponownie osusz na ręczniku. Rozgrzej olej do 190stopni C i smaż frytki przez kolejne 5 min, aż się zrumienią. Przełóż frytki do miski, zmieszaj z 3 łyżkami sosu cesarskiego oraz dopraw solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z serem czosnkowym
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hummus
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Omlet - cesarskie okruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ryż w liściach lotosu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#dWSQNtasPpIkH

12.01.2012 12:08


CYTUJ

wlpY8e , [url=http://hpebluvvizpy.com/]hpebluvvizpy[/url], http://tceyxhgyoibn.com/, http://gaxvxiyzgvcm.com/

#cLqttmKUolwTi

11.01.2012 08:01


CYTUJ

Insights like this liven tinhgs up around here.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.