Lucinda Scala  Quinn

Frytki po włosku


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Frytki po włosku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-7 dużych ziemniaków

obranych i pokrojonych na frytki o grubości 8 mm

4 łyżki (¼ szklanki) oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżka suszonych ziół włoskich lub mieszanki suszonego oregano

tymianku

majeranku i bazylii,

2 szklanki świeżo startego sera romano

¼ szklanki natki pietruszki

drobno posiekanej

4 łyżki solonego masła

pokrojonego na kawałki

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić ziemniaki na chwilę do zimnej wody, żeby opłukać je z krochmalu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Osączyć ziemniaki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować 2 brytfanki. W każdej rozprowadzić łyżkę oliwy. Wysypać na nie ziemniaki. Posypać je ziołami. Potem serem i natką pietruszki. Polać pozostałą oliwą. Rozłożyć kawałeczki masła. Upiec na złoty kolor, 45-50 minut. Nakładać ziemniaki z serem za pomocą szpatułki. Posypać solą i pieprzem. Podawać gorące.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.