Adam Chrząstowski

Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem


Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 47721

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 4.0

Składniki:

 

600 g piersi kurczaka

200 g pieczarek

1 puszka zielonego groszku

1 szklanka śmietanki UHT

3 łyżki siekanej natki pietruszki

1 cebula

½ kostki masła

2 łyżki mąki

1/3 szklanki białego wytrawnego wina

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

ugotowany ryż

 

 

Przygotowanie:


Kurczaka i pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka i groszku. Dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić białym winem. Dusić ok. 2 minut, dodać śmietankę i gotować do momentu powstania kremowego sosu. Dodać pietruszkę i przyprawy. Podawać z białym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

RozMarynek

postów: 1

18.10.2017 11:04

CYTUJ

Kapitalne i proste na szybką kolację.

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:28

CYTUJ

super, oby więcej takich przepisów

T0MEK

postów: 7

16.10.2015 16:30

CYTUJ

Frykasy bomba, tylko nie miałem groszku więc zrobiłem bez ;)

czezik78

postów: 6

28.08.2015 16:12

CYTUJ

muszę wypróbować bo na zdjęciach frykas wygląda obłędnie.

Agnieszka Laskowska

postów: 2

12.05.2014 03:21

CYTUJ

Pycha

#cook_girl

12.04.2012 20:31


Gdynia

CYTUJ

Zgadzam się z poprzednikiem. Smakiem nie powala i chyba na miano "frykasu" nie zasługuje, ale przygotowuje się dobrze i łatwo. Wygląda też ciekawie. Dzięki groszkowi sos stał się ciekawie zielony :) Reasumując: smakowało :)

akwamaryna011

postów: 1

19.02.2011 16:18

CYTUJ

zdecydowanie lepiej wygląda niż smakuje - przyprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową ma właściwie tylko temperaturę i konsystencję. chociaż wiadomo że po kurczaku ze śmietaną nie oczekuje się wyraźnego smaku, to ten przepis i tak mnie zdziwił.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.