Fritto misto z duszonym koprem włoskim

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Fritto misto z duszonym koprem włoskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g filetów rybnych na osobę

może być kurek

makrela

lub rdzawiec

pokrojone na paski

250 ml mleka 3,2

3 łyżki mąki

zmieszane ze szczyptą soli

400 ml oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Zblanszuj koper włoski w osolonym wrzątku. Odcedź. Namocz przez kilka minut rybę w mleku, a następnie obtocz ją w mące. Dzięki temu powstanie chrupiąca panierka. Nalej do rondla 2/3 oliwy i mocno rozgrzej. Smaż po kilka kawałków ryby, nie wkładaj za dużo kawałków naraz, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury oliwy. Smaż przez 4-5 minut, wyjmij i włóż kolejną porcję ryby. Rób tak, aż usmażysz wszystkie kawałki. W drugim rondlu rozgrzej resztę oliwy i dodaj czosnek, cebulę i koper włoski. Posyp koperkiem i duś, często mieszając, przez jakieś 4-5 minut. Dodaj wino do warzyw i duś przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec oprósz warzywa parmezanem i wstaw rondel pod grill w piekarniku, żeby ser się zapiekł. Sałatka jest prosta – wystarczy wymieszać rukiew wodną z oliwą i sokiem z cytryny.
Podawaj rybę z zapieczonymi warzywami i sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.