Claire Robinson

Francuskie tosty z truskawkami i bitą śmietaną


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Francuskie tosty z truskawkami i bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

briosza

6 jaj

2 miarki śmietany kremówka

dwie łyżki masła

3 miarki truskawek*

 

 

Przygotowanie:


Brioszę kroimy ma 8 kromek. Jajka rozkłócimy z jedną miarką kremówki. Maczamy w „maczance” każdą kromkę pieczywa. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy grzanki przez 3 minuty z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Usuwamy szypułki z truskawek. Dwie miarki truskawek przesmażamy na patelni dolewając dwie łyżki wody. Całość musi się zamienić w sos. Trzecią miarkę zostawiamy do dekoracji tostów. Ubijamy drugą miarkę kremówki. Usmażone tosty dekorujemy ubitą śmietaną, sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Kim pap
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.