Francuskie tosty z owocami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Francuskie tosty z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jest to rodzinne śniadanie, podniesione do rangi deseru. Kromki opieczonego słodkiego pieczywa typu brioche obłożone są kremem i owocami i podane z kolorowymi puree, owocami i cytrynowym sorbetem. Szef kuchni przypomina, że im czerstwiejsze i twardsze pieczywo, tym dłużej je nasączamy. Cukier waniliowy robimy, przechowując rozkrojone laski wanilii w cukrze pudrze. Jeśli nie dysponujemy poziomkami, można je zastąpić jak najmniejszymi i najsłodszymi truskawkami.





Puree

3 łodygi rabarbaru

½ kg truskawek

3 łyżki stołowe cukru



Krem

1 ¼ szklanki mleka

1 laska wanilii

4 żółtka

½ szklanki cukru

3 łyżki stołowe mąki

1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Krem waniliowy (custard)

¾ szklanki mleka

1 rozkrojona laska wanilii lub 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego

2 żółtka

2 łyżki stołowe cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Francuskie tosty

4 jajka

11/3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 szklanka cukru waniliowego

12 kromek brioche lub chałki

¼ szklanki (5 dag) niesolonego masła

¼ szklanki oleju słonecznikowego



Dodatkowo

½ szklanki Amaretto lub podobnego likieru

2 ½ szklanki poziomek

½ l malin lub borówek amerykańskich

½ l sorbetu cytrynowego





Przygotowanie puree

Rabarbar i truskawki umieszczamy w osobnych szklanych lub plastikowych miskach. Rabarbar posypujemy 2 łyżkami stołowymi cukru – pozostały wsypujemy do truskawek. Ręcznym blenderem miksujemy owoce, każde przecieramy przez sitko, przekładamy do oddzielnych, plastikowych butelek i przechowujemy w lodówce.



Przygotowanie kremu

Wlewamy mleko do rondelka, rozkrawamy laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i wszystko razem wrzucamy do mleka. Zagotowujemy je i odstawiamy. W średniej misce ubijamy żółtka z cukrem, aż będą jasne i gęste. Przesiewamy mąkę i skrobię, dodajemy do jajek i miksujemy, aż się połączą. Dodajemy około pół szklanki gorącego mleka do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy ją do pozostałego mleka, bez przerwy ubijając. Doprowadzamy do wrzenia nie przerywając ubijania, by nie powstały grudki. Gotujemy 2 minuty wciąż miksując, aż krem lekko zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia i przecedzamy. Jeśli zamiast laski wanilii wykorzystujemy ekstrakt waniliowy – dodajemy go na tym etapie. Powierzchnię kremu przykrywamy przezroczystą folią, aby nie utworzyła się „skórka”. Schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki. Krem można przygotować dzień wcześniej.



Przygotowanie kremu waniliowego (custard)

Wlewamy mleko do rondelka, rozkrawamy laskę wanilii, wyskrobujemy ziarenka i wszystko razem wrzucamy do mleka. Zagotowujemy je i odstawiamy. W rondelku o grubym dnie ubijamy na małym ogniu żółtka, aż zrobią się jasne. Dodajemy cukier po 1 łyżce i miksujemy, aż całkiem się rozpuści, a mieszanka zgęstnieje. Wlewamy mleko, ubijając drewnianą łyżką, dopóki krem nie stanie się gęsty. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laskę wanilii i dodajemy ekstrakt waniliowy. Powierzchnię kremu przykrywamy przezroczystą folią, aby nie utworzyła się „skórka”. Odstawiamy.



Przygotowanie tostów

Miksujemy w misce jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy, aż do uzyskania rzadkiego ciasta. Wylewamy je na blachę, układamy w nim kromki pieczywa i odstawiamy na pół godziny, obracając od czasu do czasu, by nasiąkły mieszanką. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy tosty, polewając je gorącym tłuszczem. Po mniej więcej minucie, gdy się lekko przyrumienią – obracamy je i smażymy drugą stronę, po czym wyjmujemy z patelni i osączamy na papierowym ręczniku.



Przygotowanie deseru

Wylewamy na talerz likier i układamy w nim tosty. Wierzchy smarujemy kremem i okładamy poziomkami. Polewamy kremem waniliowym, deser ozdabiamy puree rabarbarowym i truskawkowym, oraz malinami lub borówkami i truskawkami. Obok tostów kładziemy gałkę sorbetu. Dekorujemy paru listkami mięty.



© Jean-Louis Neichel

powrót

Podobne przepisy

Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.