Francuskie tosty po amerykańsku

Przepis z programu Ideał (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Francuskie tosty po amerykańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Francuskie tosty:

2 jajka

100 g drobnego cukru

125 ml mleka

1 łyżeczka mielonego cynamonu i trochę do oprószenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

6 grubych (około 2,5cm) kromek miękkiego białego chleba bez skórki

1 łyżka masła

czubata łyżka masła

1 łyżka drobnego cukru

2 banany, pokrojone ukośnie na grube plastry

syrop klonowy do polania



Przygotowanie:

1. Ubij jajka w płytkiej średniej misce, a następnie wmieszaj cukier, mleko, cynamon i wanilię. Przekrój kromki chleba na trójkąty.



2. Zanurz pieczywo w jajecznej mieszaninie. Tuż przed smażeniem oprósz dodatkowo cynamonem. Roztop na patelni masło i rozłóż na dnie kawałki chleba. Smaż kromki, dokładając ewentualnie więcej masła i obracając, żeby były złociste z obu stron. Przechowaj je w cieple.



3. Przed podaniem na drugiej patelni roztop masło, wmieszaj cukier i usmaż plastry bananów, aż się zezłocą i skarmelizują. Podaj tosty z bananami, polane klonowym syropem.



powrót

Podobne przepisy

Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada szpinakowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.