Gary  Mehigan

Francuskie grzanki ze smażonym bekonem, owocami i syropem klonowym


Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Francuskie grzanki ze smażonym bekonem, owocami i syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

bochenek chleba na zakwasie pokrojony w grube kromki

4 jaja ekologiczne

400 ml tłustej śmietany

2 łyżki stołowe cukru

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

12 grubych plastrów boczku

po jednym opakowaniu truskawek

malin i jagód

2 łyżki stołowe cukru

nieco rumu (dowolnie)

syrop klonowy do podania

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Ubić w misce jaja, śmietanę, cukier i cynamon. W płynie zanurzać pojedynczo kromki. Ułożyć na lekko natłuszczonej płycie na grillu na średnim ogniu. Gdy grzanka będzie złocista, przewrócić i usmażyć z drugiej strony. W tym czasie usmażyć boczek na grillu. Owoce wrzucić do miski, dodać cukier i rum. Wymieszać ostrożnie. Na talerzu ułożyć grzankę, przykryć boczkiem, nałożyć owoce, polać syropem klonowym, posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Rosti z kurkami confit
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.