Jacques Pépin

Francuska sałatka ziemniaczana Jacques


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Francuska sałatka ziemniaczana Jacques
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 gramów małych ziemniaków

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

½ szklanki dymki pokrojonej na plasterki 0,5 cm grubości (biała część i szczypior)

½ szklanki posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku

rozgniecione i grubo posiekane (1½ łyżeczki)

1/3 szklanki białego wina

1½ łyżki musztardy Dijon

2 do 3 łyżek posiekanego szczypiorku

2 łyżki grubo posiekanej świeżej lub czerwonej bazylii

świeżego estragonu lub natki

1 łyżeczka grubej soli

½ łyżeczki świeżo rozgniecionego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Wyszorować ziemniaki. Włożyć w całości do rondla. Zalać wodą tak, aby je pokryła. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować do miękkości. Czubkiem noża sprawdzić, czy są ugotowane. Odcedzić i odstawić na krótko do przestygnięcia.(Obrać ze skórki natychmiast, gdy będzie można ziemniaki wziąć do ręki.) Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić dymkę i cebulę. Podrzucając, dokładnie wymieszać. Podsmażać minutę na średnim ogniu. Dodać czosnek. Wymieszać i jeszcze krótką chwilę podsmażać. Zestawić patelnię z ognia. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokroić na plastry, a następnie w poprzek na kawałki grubości 1 cm. Przełożyć do dużej miski. Wlać wino i 3-4 łyżki oliwy. Ostrożnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się sosem. Dodać ciepłą cebulę i dymkę, musztardę, szczypior, posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszać wszystkie składniki tak, aby nie rozgnieść ziemniaków. Skosztować i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Podawać sałatkę ziemniaczaną na ciepło (nie zimniejszą niż temperatura pokojowa). Liście cykorii lub radicchio ułożyć na półmisku tak, aby powstała misa. Na środek przełożyć sałatkę. Posypać siekanym jajkiem i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z pomidorów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wietnamska sałatka z kurczaka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.