David Gaboriaud

Francesinha, czyli croque madame po portugalsku


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 11830

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kromki chleba wiejskiego lub chleba tostowy grillowanego

2 cienkie steki wołowe

2 cienkie kiełbaski wieprzowe do smażenia

2 jajka

4 plastry sera żółtego ementaler

1 szklankę przecieru pomidorowego

½ marchewki pokrojonej w kostkę

1 szalotka drobno posiekana

natka pietruszki

masło

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

W rondelku zeszklij szalotkę na oliwie, dodaj marchewkę i podsmaż kilka minut. Wlej przecier pomidorowy, dodaj natkę pietruszki i duś ok. 15 minut, aż sos nabierze smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni podsmaż najpierw steki minutę z obu stron, odstaw. Na tej samej patelni podsmaż kiełbaski kilka minut, odstaw. Cały czas na tej samej patelni wbij jajka i podsmaż kilka minut.
Część grillowanych kromek posmaruj masłem i ułóż warstwami stek, kiełbaski i plastry sera. Zamknij kanapkę drugą kromką i grilluj chwilę w piekarniku, aż ser się roztopi. Przed podaniem dodaj jajka na wierzch i całość polej sosem pomidorowym. Udekoruj natką.

powrót

Podobne przepisy

Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron ze schabem i boczniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.