Tomasz Jakubiak

Forszmak


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1603

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 1 kg łopatki wieprzowej

ok. 250 g kiełbasy wiejskiej

3 łyżki smalcu

1 cebula

1 czerwona papryka

sól

bulion

szczypta ziela angielskiego

kilka liści laurowych

szczypta czerwonej, suchej papryki

4-5 ogórków kiszonych

 

Zasmażka:

ćwierć kostki masła

3 łyżki mąki

łyżka koncentratu pomidorowego

 

Kasza z grzybami:

250 g kaszy

100 g grzybów

3 łyżki rodzynek namoczonych w czerwonym winie

szklanka bulionu

Przygotowanie:

Najpierw pokrój łopatkę wieprzową. Przesmaż mięso na patelni, używając smalcu.
W międzyczasie pokój cebulę i czerwoną paprykę.
Usmażone mięso przełóż do garnka i dopraw solą. Następnie przesmaż na patelni kiełbasę z cebulą i przełóż do garnka. Tak samo zrób z papryką. Wszystko posyp czerwoną, suchą papryką.
Następnie wylej na patelnię przygotowany wcześniej bulion. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowany bulion wlej do mięsa i warzyw. Znajdujący się w garnku gulasz gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pokrój ogórki kiszone i przygotuj zasmażkę. Do rozpuszczonego na patelni masła dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszaj. Zasmażkę dodaj do gotującego się gulaszu. Na koniec do gulaszu dodaj wodę z ogórków i pokrojone ogórki kiszone.
Przygotuj kaszę. Przepłukaną kaszę przesmaż na maśle. Dodaj grzyby wraz z rodzynkami i bulion. Kaszę gotuj do momentu, aż wchłonie cały bulion i będzie miękka.
Gulasz serwuj z kaszą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.