Agnieszka Kręglicka

Fondant czekoladowy czyli rozpływające się ciasteczko z gorzkiej czekolady


Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Fondant czekoladowy czyli rozpływające się ciasteczko z gorzkiej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g czekolady gorzkiej

200 g masła

5 jaj

120 g cukru

50 g mąki

5 g proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Na parze rozpuścić masło z czekoladą. Jaja ubić dokładnie z cukrem. Wymieszać jaja z czekoladą i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Indywidualne foremki żaroodporne dobrze natłuścić. Na dnie położyć kółko natłuszczonego pergaminu, boki wyłożyć szerokimi paskami pergaminu wystającymi ponad wysokość foremki. Piec 10-12 minut w temperaturze 165 stopni C - 175 stopni C. Najpierw wyjąć pergamin z boków, obrócić do góry dnem i wysunąć ciasteczko z foremki, zdjąć pergamin przyklejony do spodu. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku, należy zrobić próbę temperatury i czasu we własnym piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#MoKa

15.04.2012 17:18


Kraków

CYTUJ

Nieskromnie polecam swój. Prosty i szybki. cupofmoka.blogspot.com/2012/03/chocolate-fondant

#Killa Ree

30.12.2011 21:39


Ballybran

CYTUJ

w Katowicach tez można zjeść absolutnie fantastyczny fondant czekoladowy - w małej włoskiej knajpce niedaleko Placu Sejmu Śląskiego - za jedyne 10 PLN - a przynajmniej tyle ostatnio kosztowało...
cudowne :)
teraz szukam przepisu, który pozwoli mi to cudo powtórzyć w domu :)

Brandetta

postów: 4

29.03.2011 15:22

CYTUJ

Czekoladowy fondant to mój ulubiony deser, jestem wielką miłośniczką czekoladowych słodkości. Jeśli tylko moje oko dojrzy to ciastko w menu, nie obejdzie się bez degustacji.
W Warszawie zdecydowanym faworytem jest czekoladowy fondant w Valadier (20zł), trochę sporo jak na deser, ale trudno sobie odmówić...rozpływa się w ustach, ciasto ciepłe i delikatne, absolutnie nie za ciężkie, a w środku karmel, cóż od czasu do czasu można sobie pofolgować ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.