Anna Olson

Focaccia z winogronami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Focaccia z winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2½ łyżeczki suchych drożdży (instant)

3 łyżki wytrawnego czerwonego wina

1 łyżka miodu

¾ szklanki letniej wody (o temperaturze nieco wyższej niż temperatura ciała)

2½ do 3 szklanek włoskiej mąki typu "00" LUB 1½ szklanki białej mąki pszennej

1 do 1½ szklanki mąki tortowej

¼ szklanki + 2 łyżki oliwy extra vergine

¾ łyżeczki soli

3½ szklanki winogron

1/3 szklanki miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj drożdże, wino, miód i letnią wodę w dużej misce. Dosyp 1 szklankę mąki i wymieszaj (mieszanina będzie grudkowata). Przykryj miskę plastikową folią i odstaw w miejsce wolne od przeciągu na ok. 40 min, aż ciasto podwoi objętość. Dodaj ¼ szklanki oliwy, 1 ½ szklanki mąki oraz sól i mieszaj, aż utworzy się lepkie ciasto. Zagniataj je na posypanym mąką blacie, stopniowo dosypując do ½ szklanki mąki aż do chwili, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, lecz nadal miękkie (ok. 8-10 min). Lepiej zagniatać ręcznie, niż z użyciem miksera. Przełóż ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryj plastikową folią i odstaw na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna dwukrotnie zwiększyć objętość. Zagnieć ciasto jeszcze przez chwilę na oprószonej mąką powierzchni. Przekrój je na pół i jedną z połówek rozwałkuj (drugą trzymaj pod przykryciem) na prostokąt o wymiarach 23 x 33 cm. Przełóż placek do natłuszczonej oliwą blachy o tych samych wymiarach i rozsyp na nim połowę winogron i cukru. Rozwałkuj drugą połówkę ciasta do tych samych rozmiarów i przykryj pierwszą, z winogronami. Rozsyp pozostałe winogrona i lekko dociśnij. Posyp cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz ciasto, aż będzie złociste. Po około 40 min rozsmaruj pędzlem na focaccii pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.