Gary  Mehigan

Focaccia z chilli i czosnkiem


Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Focaccia z chilli i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta

18 g świeżych drożdży

60 ml letniej wody

szczypta cukru

540 ml letniej wody

szczypta soli

60 ml oliwy plus oliwa do posmarowania blachy

760 g mąki



Na wierzch

2 łyżeczki soli morskiej

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 łyżeczka płatków suszonego chilli

2 łyżki stołowe suszonego rozmarynu (dowolnie)

oliwa wedle uznania





Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 60 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Zostawić na 20 minut pod ściereczką, aby drożdże wyrosły. Dodać mąkę, drugą porcję wody, szczyptę soli i oliwę. Wyrabiać przez 10 minut ręcznie albo 5 minut w malakserze, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło, podwajając swoją objętość. Trwa to około 45 minut, zależnie od temperatury i wilgotności otoczenia. Zagnieść jeszcze raz, wyciągnąć opuszkami palców na blasze posmarowanej oliwą. Na powierzchni ciasta powinny zostać wgłębienia - ślady palców. Skropić oliwą, posypać majerankiem, chilli i czosnkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy focaccia będzie złocista. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.