Florentynki

Przepis z programu Ideał (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Florentynki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 łyżki masła

75 g drobnego cukru

2 łyżeczki mąki pszennej

75 ml crème fraîche

30 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

30 g posiekanych niesolonych orzechów pistacjowych

2 łyżki mieszanych kandyzowanych skórek owoców

2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru

szczypta mielonego cynamonu

50 g suszonych wiśni

150 g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem i wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem.



2. Podgrzej masło z cukrem i mąką w rondlu o grubym dnie, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj crème fraîche, migdały, pistacje, kandyzowane skórki, imbir, cynamon oraz wiśnie i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.



3. Nałóż łyżeczką porcje mieszaniny na przygotowane blachy w odstępach, żeby się ze sobą nie zlały.



4. Piecz florentynki 10-12 minut, aż będą złotobrązowe. Wyjmij blachy z piekarnika i odstaw na bok do wystygnięcia.



5. Przesyp czekoladę do małej żaroodpornej miski i roztop na rondlu z ledwie wrzącą wodą (w kąpieli wodnej) albo w kuchence mikrofalowej. Zamieszaj stopioną czekoladę, a gdy będzie gładka, rozprowadź w niej szczyptę płatków soli morskiej.



6. Odwróć florentynki płaską stroną do góry, polej cienką strużką stopionej czekolady i odłóż, żeby ostygły i się zestaliły przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.