Anna Olson

Florentynki z orzechami nerkowca i brandy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Florentynki z orzechami nerkowca i brandy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki cukru

½ szklanki orzechów nerkowca

uprażonych i drobno posiekanych

6 łyżek mąki uniwersalnej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki brandy

¼ kostki stopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce cukier, posiekane orzechy i mąkę. Dodać sok cytrynowy, brandy i stopione masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. (Ciasto dobrze się zamraża) Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na blasze powleczonej silikonem albo wyłożonej warstwą natłuszczonego papieru do pieczenia rozsmarowywać cienkie kółka z ciasta o średnicy ok. 4 cm). Piec przez 7- 9 minut (w połowie pieczenia obrócić blachę o 180º).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić blachę z ciastkami na 3 minuty, żeby cukier stężał, podważać florentynki łopatką i układać na wałku do ciasta, żeby nadać im kształt. Żeby otrzymać płaskie ciasteczka, pozostawić je na blasze do zupełnego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.