Anna Olson

Florentynki z orzechami nerkowca i brandy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Florentynki z orzechami nerkowca i brandy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki cukru

½ szklanki orzechów nerkowca

uprażonych i drobno posiekanych

6 łyżek mąki uniwersalnej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki brandy

¼ kostki stopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce cukier, posiekane orzechy i mąkę. Dodać sok cytrynowy, brandy i stopione masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. (Ciasto dobrze się zamraża) Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na blasze powleczonej silikonem albo wyłożonej warstwą natłuszczonego papieru do pieczenia rozsmarowywać cienkie kółka z ciasta o średnicy ok. 4 cm). Piec przez 7- 9 minut (w połowie pieczenia obrócić blachę o 180º).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić blachę z ciastkami na 3 minuty, żeby cukier stężał, podważać florentynki łopatką i układać na wałku do ciasta, żeby nadać im kształt. Żeby otrzymać płaskie ciasteczka, pozostawić je na blasze do zupełnego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.