Anna Olson

Florentynki migdałowe


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Florentynki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka grubo posiekanych orzechów pecan

4 łyżki masła w kawałkach

1 łyżka esencji waniliowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 ½ szklanki cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

 

 

Przygotowanie:


Delikatnie uprażyć grubo posiekane orzechy włoskie i pekan w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (ok.12 min.). Odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem roślinnym. Do miski włożyć masło, wanilię i sodę (nie trzeba mieszać) i odstawić na bok. W rondlu o grubym dnie zagotować na dużym ogniu cukier, syrop kukurydziany i 1/3 szklanki wody. Pędzlem zanurzonym w zimnej wodzie omiatać górną krawędź rondla, żeby cukier się nie krystalizował. Gotować karmel ok. 12 minut, aż stanie się bursztynowy. Zdjąć rondel z ognia i dodać masło z wanilią i sodą, szybko mieszając składniki drewnianą łyżką. Dodać prażone orzechy, wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blachę i starannie rozsmarować na całej powierzchni.
Ostudzić całkowicie do temperatury pokojowej. Połamać zastygniętą masę na średniej wielkości kawałki. Przechowywać florentynki w szczelnie zamkniętym pojemniku, przełożone papierem lub plastykową folią.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.