Anna Olson

Florentynki migdałowe


Przepis z programu Na słodko (odc.40)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Florentynki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka grubo posiekanych orzechów pecan

4 łyżki masła w kawałkach

1 łyżka esencji waniliowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 ½ szklanki cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

 

 

Przygotowanie:


Delikatnie uprażyć grubo posiekane orzechy włoskie i pekan w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (ok.12 min.). Odstawić do wystygnięcia. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem roślinnym. Do miski włożyć masło, wanilię i sodę (nie trzeba mieszać) i odstawić na bok. W rondlu o grubym dnie zagotować na dużym ogniu cukier, syrop kukurydziany i 1/3 szklanki wody. Pędzlem zanurzonym w zimnej wodzie omiatać górną krawędź rondla, żeby cukier się nie krystalizował. Gotować karmel ok. 12 minut, aż stanie się bursztynowy. Zdjąć rondel z ognia i dodać masło z wanilią i sodą, szybko mieszając składniki drewnianą łyżką. Dodać prażone orzechy, wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blachę i starannie rozsmarować na całej powierzchni.
Ostudzić całkowicie do temperatury pokojowej. Połamać zastygniętą masę na średniej wielkości kawałki. Przechowywać florentynki w szczelnie zamkniętym pojemniku, przełożone papierem lub plastykową folią.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.