Anna Olson

Flan nektarynkowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.39)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska, Kuchnia Ameryki Północnej

Flan nektarynkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

3 jajka

½ szklanki cukru

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1½ łyżki skrobi kukurydzianej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

50g masła, stopionego

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego



Syrop

¼ szklanki cukru

¼ szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny



Nadzienie

2/3 szklanki cukru

¼ szklanki skrobi kukurydzianej

1½ szklanki maślanki

6 łyżek soku cytrynowego

1 żółtko

1 łyżka masła

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

5 – 6 nektarynek pokrojonych na plasterki

1 szklanka malin lub borówek/jagód

¼ szklanki dżemu morelowego albo galaretki jabłkowej



Przygotować ciasto

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić i wysypać cukrem tortownicę o średnicy 20 cm. Zagotować

w rondlu nieco wody i oprzeć na nim metalową lub szklaną miskę tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. Za pomocą trzepaczki wymieszać w tej misce jajka z cukrem. Następnie ubijać jajka mikserem tak długo, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia oraz sól

i wsypać do jajek. Mieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Stopione masło z ekstraktem waniliowym dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec 18 – 20 min, aż będzie sprężyste. Ostudzić i wyjąć ciasto z formy.



Przygotować syrop

Zmieszać składniki i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.



Przygotować nadzienie

Zmieszać w rondlu cukier ze skrobią kukurydzianą. Mieszając trzepaczką dodać maślankę, sok cytrynowy i żółtko. Zagotować wszystko i stale mieszając gotować przez 7 – 9 min. Przykryć rondel folią plastykową tak, żeby folia dotykała powierzchni budyniowego kremu (nie utworzy się wtedy twarda „skórka”) i całkowicie ostudzić. Za pomocą pędzla posmarować upieczony spód syropem. Zamieszać budyniowe nadzienie i rozłożyć je na powierzchni ciasta. Na kremie ułożyć plastry nektarynek i drobne owoce. Ogrzać dżem lub galaretkę, żeby była półpłynna i posmarować owoce.





© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.