David Gaboriaud

Flamenquin z ziemniakami grillowanymi i pikantna salsa z pomidorów i czerwonej cebuli


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 1291

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

4 plastry szynki długo dojrzewającej

ser owczy Manchego pokrojony w słupki (4 kawałki)

kilka ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry

szczypta wędzonej papryki

1 jajko

bułka tarta

2 pomidory pokrojone w kostkę

1 cebula czerwona drobno pokrojona

szczypta płatków chilli

1 łyżka hiszpańskiego octu Jerez

oliwa z oliwek

olej ryżowy do głębokiego smażenia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj salsę – wymieszaj pomidory, cebulę, ostra papryczkę chilli, ocet, oliwę z oliwek i dopraw solą.
Przygotuj flamenquin – pokrój wzdłuż polędwiczki i rozbij młotkiem, by je spłaszczyć. Dopraw je solą. Na każdy plaster polędwiczki połóż szynkę i kawałek sera, zroluj je. Następnie obtocz każdą polędwiczkę w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i podsmaż kilka minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni. Wyciągnij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podsmaż ziemniaki na patelni na oliwie, aż będą złociste i miękkie. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Serwuj flamenquin z ziemniakami i salsą.

powrót

Podobne przepisy

Polędwiczki jagnięce po marokańsku
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.