Fiński naleśnik

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

Fiński naleśnik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

szczypta soli

4 duże jajka

600 ml mleka

25 g stopionego masła

 

Do podania

cukier puder, do oprószenia

owoce w lekkim syropie

gęsta śmietana

Przygotowanie:

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski. Zrób dołek pośrodku i wbij do niego jajka.
Używając trzepaczki wymieszaj jaka z suchymi składnikami, a następnie wlej cienką strużką mleko, cały czas roztrzepując. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny – po tym czasie nieco zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj kwadratową foremkę lub brytfankę stopionym masłem i wlej ciasto. Piecz mniej więcej 30 min, aż ciasto urośnie i zacznie przybierać złotawą barwę z wierzchu, od spodu pozostając wilgotne. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, pokrój na 6 kawałków, na każdy nałóż owoce i łyżkę śmietany.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.