
Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Składniki:
sok z ½ limonki
4 filety z ryby o zwartym
białym mięsie
np. z dorsza
150 g lekko czerstwego chleba
pokrojonego w kostkę
bez skórki
250 g chorizo lub dowolnej
aromatycznej
dobrze wędzonej kiełbasy (należy z niej zdjąć skórkę i drobno pokroić kiełbasę)
2 ząbki czosnku
pokrojone na cienkie plasterki
skórka z jednej limonki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
50 g masła
ćwiartki limonki
do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Filety polać sokiem z limonki i odstawić na pół godziny. Pokrojony chleb ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć pokrojone chorizo. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu przełożyć do blendera, zmiksować na drobne kawałeczki. Dodać czosnek, skórkę z limonki, natkę, parmezan i pieprz. Zmiksować jeszcze raz. Na blaszce ułożyć filety skórą do dołu. Posmarować warstwą pasty z chorizo i chleba, grubości około 0.5 cm. Posypać kawałeczkami masła. Zakryć blaszkę szczelnie folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać z frytkami lub młodymi ziemniakami i sałatą z rukoli, udekorowane cząstkami limonki.
Podobne przepisy


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie

Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis
postów: 1
26.05.2013 09:22
g