Si King

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sok z ½ limonki

4 filety z ryby o zwartym

białym mięsie

np. z dorsza

150 g lekko czerstwego chleba

pokrojonego w kostkę

bez skórki

250 g chorizo lub dowolnej

aromatycznej

dobrze wędzonej kiełbasy (należy z niej zdjąć skórkę i drobno pokroić kiełbasę)

2 ząbki czosnku

pokrojone na cienkie plasterki

skórka z jednej limonki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki tartego parmezanu

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

50 g masła

ćwiartki limonki

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Filety polać sokiem z limonki i odstawić na pół godziny. Pokrojony chleb ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć pokrojone chorizo. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu przełożyć do blendera, zmiksować na drobne kawałeczki. Dodać czosnek, skórkę z limonki, natkę, parmezan i pieprz. Zmiksować jeszcze raz. Na blaszce ułożyć filety skórą do dołu. Posmarować warstwą pasty z chorizo i chleba, grubości około 0.5 cm. Posypać kawałeczkami masła. Zakryć blaszkę szczelnie folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać z frytkami lub młodymi ziemniakami i sałatą z rukoli, udekorowane cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

postremus

postów: 1

26.05.2013 09:22

CYTUJ

g

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.