Tomasz Jakubiak

Filety z pstrąga konfiturowane w estragonowym maśle z ziołowymi kluseczkami


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)
trudność: brak

odsłon: 5195

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z pstrąga ze skórą

200 gr masła

świeże zioła: listek laurowy, rozmaryn, estragon

1 młoda cebula lub szalotka

młody ząbek czosnku

pół szklanki białego wytrawnego wina

3 żółtka

sól, pieprz

Na kluski:

1 kg ugotowanych ziemniaków

100 gr mąki pszennej

1 jajko

natka pietruszki

Przygotowanie:

Filety z pstrąga podziel na kilkucentymetrowe kawałki, posól, popieprz i odstaw na chwilę. Na patelni rozpuść na małym ogniu ¾ masła, zbierz piankę, a do masła włóż zioła, cebulę i czosnek. Chwilę duś i włóż filety. Zmniejsz ogień do minimum i po 10 minutach wyjmij rybę. Rób to bardzo delikatnie. Rybę przykryj folią aluminiową, aby nie wystygła. Do rondla dolej wino i redukuj na małym ogniu.
W tym czasie zagnieć ciasto z rozgniecionych na miazgę ziemniaków i pozostałych składników.
Ciasto podziel na kulki i porób ruloniki. Gotowy rulon krój na 2cm kluseczki i lekko rozgniataj widelcem. Gotuj około 3-4minut. Podawaj wszystko razem.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.