Filety z okonia morskiego w słoneczniku na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie

Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne

Filety z okonia morskiego w słoneczniku na szparagach i grillowanych jarzynach z ziemniakami w szafranie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z sea bassa ze skórą (okoń morski)

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

nasiona słonecznika do obtoczenia ryby

suszony estragon do smaku

Składniki grillowanych jarzyn:

0,5 bakłażana

0,5 cukinii

0,5 kopru włoskiego

0,5 marchewki

po 0,5 szt. trzech kolorów papryki

150 g szparagów zielonych

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek do smażenia

świeży tymianek

świeży rozmaryn

Składniki ziemniaków w szafranie:

6 szt. ziemniaków

0,24 g szafranu (szczypta)

woda

sól do smaku

Przygotowanie:

Rybę umyć, wysuszyć, przekroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem oraz estragonem, a następnie odstawić do lodówki.

Przygotowanie ziemniaków w szafranie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać wody, soli do smaku i wsypać całość szafranu, a następnie całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.

Przygotowanie grillowanych jarzyn:
Wszystkie jarzyny umyć i pokroić: bakłażana, cukinie, marchew w cienkie plasterki. Szparagi obrać i przekroić na pół. Paprykę oczyścić i pokroić w kawałki. Koper włoski pokroić w piórka. Zioła i czosnek drobno posiekać. Jarzyny przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i posiekany czosnek i zioła, a następnie całość wymieszać. Tak przygotowane jarzyny smażyć na suchej patelni do grillowania.

Rybę wyciągnąć z lodówki, obtoczyć ją w ziarnach słonecznika i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Gotowego okonia podawać z jarzynami i ziemniakami w szafranie.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pstrąg w migdałach
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.