Anna Olson

Filety z kurczaka pieczone w ziołach


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Filety z kurczaka pieczone w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki dymki

posiekanej

2 ząbki czosnku

posiekanego

3 łyżki świeżego tymianku

posiekanego

3 łyżki świeżego oregano

posiekanego

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki świeżo startego imbiru

1½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)

6 filetów z kurczaka

sok z limonki do skropienia

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj w malakserze albo utrzyj w moździerzu dymkę, czosnek, tymianek i oregano z solą i oliwą. Dodaj imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili – i wymieszaj. Natrzyj filety ziołową mieszaniną i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piecz bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej, skropione sokiem z limonki. Można filety ugrillować, odwracając je w połowie pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z kurczakiem i figami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.