Anna Olson

Filety z kurczaka pieczone w ziołach


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Filety z kurczaka pieczone w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki dymki

posiekanej

2 ząbki czosnku

posiekanego

3 łyżki świeżego tymianku

posiekanego

3 łyżki świeżego oregano

posiekanego

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki świeżo startego imbiru

1½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)

6 filetów z kurczaka

sok z limonki do skropienia

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj w malakserze albo utrzyj w moździerzu dymkę, czosnek, tymianek i oregano z solą i oliwą. Dodaj imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili – i wymieszaj. Natrzyj filety ziołową mieszaniną i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piecz bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej, skropione sokiem z limonki. Można filety ugrillować, odwracając je w połowie pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.