Adam Chrząstowski

Filety z dorsza w cieście piwnym


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 28931

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g filetów z dorsza mrożonych

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 butelka piwa jasnego

sól

pieprz

mąka do oprószenia

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka roztrzep i wymieszaj ze szklanką mąki na jednolitą masę. Wmieszaj tyle piwa by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli filety mają warstwę glazury, spłucz ją pod bieżącą wodą. Osusz lnianą ściereczką, przypraw, oprósz mąką, zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sprawdź wykałaczką czy ryba nie jest nadal zamrożona. Jeśli tak to wyłóż na papier do pieczenia i wstaw na kilka minut do nagrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

sasinek

postów: 2

29.03.2016 11:37

CYTUJ

mniam :D i już nie muszę rozmrażać

dida68

postów: 3

28.01.2012 15:00

CYTUJ

Wczoraj zachwycaliśmy się miruną w cieście piwnym do tego dziki ryż z warzywami :) pychotka!!!! NO i co najważniejsze w końcu mam jakis sposób na rybe z lodowej glazury. Ja zawsze taką rybe rozmrażałam ale mięso przez to stawało sie jak gąbka.....

#ruda88

17.12.2011 18:57


łódź

CYTUJ

Smaczny przepis, prosty, dorsz się bardzo nadaje na tą potrawę ze względu mięsa...#jkc pangę możesz sobie usmażyć do frytek.

#jkc

19.11.2011 09:41


warszawa

CYTUJ

Super filety z glazurą lodową!!! Może następnym razem użyj pangi, kucharzyku.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.