Filet z suma europejskiego zapiekany z kremolatą na sosie szpinakowym podany z batatami

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Filet z suma europejskiego zapiekany z kremolatą na sosie szpinakowym podany z batatami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Marynowanie suma

60 dag filetu z suma

łyżka brązowego cukru

łyżka oliwy z oliwek

zesty z 1 limonki

Kremolata*

mozzarella

nać pietruszki

pół pęczka koperku

pół pęczka szczypiorku

sok z 1 limonki

oliwa z oliwek

10 dag bułki tartej

8 dag masła

Sos szpinakowy

1,2 kg świeżego szpinaku

czosnek

125 g śmietany 36%

Bataty

60 dag batatów

biały pieprz

sól

Przyprawy

sól, grubo mielony czarny pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Filet z suma wyporcjować, zamarynować i odstawić do lodówki na 2-3 h. Pietruszkę, koperek, szczypiorek i zesty z limonki zmiksować z dodatkiem oliwy. Gdy osiągniemy jednolitą masę z ziół dodać bułkę tartą i startą mozzarellę. Pod sam koniec miksowania dodać masło i doprawić do smaku. Na maśle zeszklić czosnek, dodać posiekany szpinak, śmietanę i doprawić do smaku. Odparować aż sos zgęstnieje. Bataty ugotować, obrać ze skóry, przecisnąć przez praskę, przełożyć do rondla, odparować i doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Suma obłożyć kremolatą i zapiec w piecu w temperaturze 180 stopni C przez około 10 - 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Karp a la Pomian
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.