Tomasz Jakubiak

Filet z sandacza smażony na maśle z sosem z sera pleśniowego


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 567

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z sandacza bez skóry

skórka z pomarańczy

szklanka białego wytrawnego wina

sól morska

masło

kilka gałązek szałwii

szalotka

 

Sos:

masło

3 garści winogron

2 łyżki orzechów włoskich

szklanka białego wytrawnego wina

10 dag sera pleśniowego

0,5 szklanki śmietany 30%

 

Surówka:

seler

jabłko

¼ szklanki soku z cytryny

3 łyżki orzechów włoskich

łyżka chrzanu

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Filety ułóż w płaskim naczyniu. Natrzyj je solą, skórką z pomarańczy i zalej winem. Odstaw na godzinę do lodówki.
Na patelni na malutkim ogniu rozpuść masło i dodaj posiekana szalotkę oraz szałwię. Duś, aż masło zbrązowieje.
Na maśle z jednej strony obsmaż zamarynowanego sandacza. Drugą stronę ryby polewaj cały czas masłem, aż się zetnie. Oczywiście rybę smaż na samym końcu.
Przygotuj sos. Na patelnię wrzuć przekrojone na pół winogrona oraz orzechy i zalej winem. Dodaj ser i śmietanę, a gdy sos będzie jednolity i gęsty, dodaj orzechy.
Przygotuj ekspresową surówkę. Do miski zetrzyj selera i jabłko. Dodaj sok z cytryny, orzechy włoskie, chrzan. Całość skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Rybę podawaj z sosem i surówką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany łosoś z brokułami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.