Filet z ryby z rozmarynem

Filet z ryby z rozmarynem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Składniki:

  • ½ kg filetów z białej ryby o zwartym mięsie
  • ok 2 cm grubości (jeśli cieńsze – skrócić czas smażenia)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekany (ok 1 łyżka)
  • ¼ szklanki włoskiego wina lub wytrawnego wermutu
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • bez pestek
  • pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu plus 2 gałązki do dekoracji
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 1 cytryna pokrojona w cząstki
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety posypać solą i pieprzem z obu stron. Lekko oprószyć mąką, strząsnąć nadmiar. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlać oliwę. Włożyć rybę, Smażyć 2 minuty nie przesuwając. Obrócić, smażyć kolejne 2 minuty, zmniejszywszy ogień. Zlać oliwę i ponownie obrócić filety. Z boku patelni dołożyć czosnek, smażyć mieszając 10-15 sekund, nie przypalić. Szybko dodać wino, oliwki, i rozmaryn, mieszać aż wino odparuje - ok 1½ minuty. Wyłożyć filety na podgrzane talerze. Do sosu dodać masło. Polać rybę. Przybrać gałązką świeżego rozmarynu. Podawać z cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA