Kylie Kwong

Filet z ryby gotowany na parze z imbirem i dymką


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Filet z ryby gotowany na parze z imbirem i dymką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z ryby o białym

zwartym mięsie

każdy o wadze ok. 100g

1/3 filiżanki wody (1 filiżanka = 250ml)

2 łyżki wina shaoxing lub wytrawnej sherry

2 łyżki imbiru

posiekanego „na zapałkę”

1 liść kapusty pekińskiej

½ łyżeczka cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

¼ łyżeczki oleju sezamowego

½ filiżanki dymki

posiekanej wzdłuż

1 ½ łyżki oleju z fistaszków

½ filiżanki listków kolendry

szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Filety ułożyć w głębokim talerzu, mieszczącym się w koszyczku do gotowania na parze. Polać rybę wodą i chińskim winem do gotowania, posypać połową ilości imbiru. Talerz ustawić w koszyczku, który należy umieścić nad garnkiem lub wokiem z gotującą się wodą. Filety gotować na parze pod przykryciem przez 5-6 minut. Liść kapusty pekińskiej porwać na cztery części i dołożyć do koszyczka. Gotować kolejne 2-3 minuty. Sprawdzić, czy ryba jest gotowa, nakłuwając mięso czubkiem ostrego noża. Jeśli jest lekko przezroczyste, pogotować kolejną minutę.
Wyjąć z koszyczka kapustę, ułożyć na talerzu. Łopatką przenieść na talerz filety, ułożyć na liściach kapusty. Polać płynem, który zebrał się w talerzu, na którym gotowała się ryba. Posypać cukrem, polać sosem sojowym, wymieszanym z olejem sezamowym, posypać pozostałym imbirem i połową dymki. Na małej patelni rozgrzać olej do średnio wysokiej temperatury, ciepłym olejem polać rybę. Posypać pozostałą dymką, kolendrą i pieprzem, podawać natychmiast.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.