
Filet z ryby gotowany na parze z imbirem i dymką
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Składniki:
4 filety z ryby o białym
zwartym mięsie
każdy o wadze ok. 100g
1/3 filiżanki wody (1 filiżanka = 250ml)
2 łyżki wina shaoxing lub wytrawnej sherry
2 łyżki imbiru
posiekanego „na zapałkę”
1 liść kapusty pekińskiej
½ łyżeczka cukru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
¼ łyżeczki oleju sezamowego
½ filiżanki dymki
posiekanej wzdłuż
1 ½ łyżki oleju z fistaszków
½ filiżanki listków kolendry
szczypta białego pieprzu
Przygotowanie:
Filety ułożyć w głębokim talerzu, mieszczącym się w koszyczku do gotowania na parze. Polać rybę wodą i chińskim winem do gotowania, posypać połową ilości imbiru. Talerz ustawić w koszyczku, który należy umieścić nad garnkiem lub wokiem z gotującą się wodą. Filety gotować na parze pod przykryciem przez 5-6 minut. Liść kapusty pekińskiej porwać na cztery części i dołożyć do koszyczka. Gotować kolejne 2-3 minuty. Sprawdzić, czy ryba jest gotowa, nakłuwając mięso czubkiem ostrego noża. Jeśli jest lekko przezroczyste, pogotować kolejną minutę.
Wyjąć z koszyczka kapustę, ułożyć na talerzu. Łopatką przenieść na talerz filety, ułożyć na liściach kapusty. Polać płynem, który zebrał się w talerzu, na którym gotowała się ryba. Posypać cukrem, polać sosem sojowym, wymieszanym z olejem sezamowym, posypać pozostałym imbirem i połową dymki. Na małej patelni rozgrzać olej do średnio wysokiej temperatury, ciepłym olejem polać rybę. Posypać pozostałą dymką, kolendrą i pieprzem, podawać natychmiast.
Podobne przepisy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
skomentuj przepis