Agata Jędraszczak

Filet z łososia z salsą malinową


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

odsłon: 6327

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g filetu z łososia bez skóry

3 ząbki czosnku

rozmaryn w doniczce

oliwa

świeże maliny (ok. 150g)

1 świeże chili

1 kłącze trawy cytrynowej

1 mała czerwona cebula

4 słodkie pomidory

pieprz

sól

liście bananowca

 

Przygotowanie:

Czosnek posiekać, wrzucić do moździerza. Rozmaryn drobno posiekać, dodać do czosnku, podsypać solą i ukręcić na masę dodając kilka kropel oliwy. Filet podzielić na 4 porcje, posmarować pastą czosnkową. Odstawić. Z liścia bananowca wykroić 4 kawałki, na które nałożyć rybę. Zwinąć szczelnie i spiąć wykałaczkami wyjętymi z pojemniczka z wodą. Przygotowane paczuszki odstawić do lodówki, żeby się zamarynowały do przyjścia gości. Starczy im ok. 2 godz. Po zamarynowaniu upiec na grillu. Uwaga! Liści bananowca nie zjadamy.

Salsa:
Na desce posiekać drobno chili i trawę cytrynową. Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, to samo zrobić z pomidorami. Połowę malin rozgnieść w moździerzu, resztę pozostawić w całości. W miseczce połączyć wszystkie składniki, skropić sokiem z limonki i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Salsę podawać do grillowanego łososia.

powrót

Podobne przepisy

Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.