Anna Olson

Filet z łososia pod chrzanem i panko


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Filet z łososia pod chrzanem i panko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filet z łososia o wadze 1,85 kg

bez ości

w skórze

1 szklanka panko (japońskiej pikantnej bułki tartej)

1 szklanka drobno posiekanej dymki

¾ szklanki drobno startego świeżego korzenia chrzanu (albo 1/3 szklanki gotowego chrzanu)

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki wytrawnego wermutu

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

120 g masła

stopionego

cytryna pokrojona na cząstki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Ułóż filet z łososia na blasze, skórą do dołu. Wymieszaj panko z dymką, tartym chrzanem, solą i pieprzem. Wlej wermut, sok z cytryny oraz stopione masło i wymieszaj. Nałóż panierkę na filet z łososia. Piecz 20-30 min.

powrót

Podobne przepisy

Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.