Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi z kurczaka

10 suszonych fig

1 łyżka orzechów nerkowca

1 łyżka orzechów pistacji

1 kurza wątróbka

1 łyżka mąki

3 łyżki oliwy z oliwek (może być także olej roślinny)

3 łyżki masła

1 średnia cebula

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu wielokwiatowego bądź innego sól pieprz

 

 

Przygotowanie:


Myjemy figi, dokładnie suszymy odrywając ogonki (jeżeli są). Rozgrzewamy na patelni olej wraz z masłem. Wątróbkę kroimy na mniejsze części. Smażymy na patelnipo 3 min z każdej ze stron.
Dodajemy wcześniej rozdrobnione orzechy oraz rozdrobnione 4 figi.
Czekamy aż farsz ostygnie, dodając sól i pieprz do smaku. W filetach robimy kieszonki, do których wkładamy wcześniej zrobiony farsz z wątróbki, orzechów oraz fig. Tak nafaszerowanego fileta spinamy wykałaczkami i oprószamy całego solą, pieprzem, a następnie mąką.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle i oliwie na drugiej patelni do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem kładziemy wcześniej przygotowany filet. Obsmażamy do uzyskania złotego koloru z obu stron (ok 7-8 min). W małym garnuszku mieszamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się miodu.
W momenciue uzyskania odpowiedniego koloru kurczaka, dodajemy na patelnię zeszkloną cebulę. Kroimy pozostałe figi na ćwiartki, także je dodając. Zalewamy wcześniej przygotowanym octem wraz z miodem i gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Danie podajemy na talerzu krojąc pierś na pół pod niewielkim kątem. Ozdabiamy liściem świeżej mięty oraz dwoma figami przekrojonymi na pół.

powrót

Podobne przepisy

Chorizo w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

#piecyk gazowy

17.01.2012 10:21


CYTUJ

figi pasuja do wszystkiego

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.