Filet jagnięcy z daktylami na sałatce z pieczonej papryki z grzankami z koziego sera

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Filet jagnięcy z daktylami na sałatce z pieczonej papryki z grzankami z koziego sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Rolada z jagnięciny

70 dag combru z jagnięcy

szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku

sól

Puree z daktyli

15 dag suszonych daktyli

szalotki

łyżka masła klarowanego

łyżka musztardy Dijon

łyżeczka miodu wielokwiatowego

10 ml miodu pitnego

Sałatka z pieczonej papryki

10 dag papryki czerwonej

10 dag papryki zielonej

10 dag papryki żółtej

1 natka pietruszki

czosnek

12 dag cukru pudru

łyżka oliwy z oliwek

odrobiona kremu z octu balsamicznego

Zawijanie rolady

słonina

80 g wędzonego boczku

Tosty z koziego sera

chleb tostowy

60 g twardego koziego sera

Przyprawy

sól

grubo mielony czarny pieprz

cukier do smaku

Przygotowanie:

Paprykę obsmażyć w głębokim tłuszczu, przełożyć do foliowej torby i ostudzić. Po ostudzeniu z papryki zdjąć skórę, pokroić w julien i zamarynować w kremie z octu balsamicznego, cukrze pudrze, pokrojonej zielonej pietruszce, czosnku i oliwie z oliwek (powstałą sałatkę odstawić na około 2 h. do lodówki szczelnie przykryte folią). Jagnięcinę wyluzować z kości, oczyścić z błon i doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Szalotkę podsmażyć na maśle, dodać daktyle, pitny miód i dusić około 10 minut do miękkości. Jak zmiękną ostudzić i zmiksować na gładką masę. Na plastry słoniny nałożyć puree z daktyli i filety jagnięciny, zrolować i obwiązać dratwą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu szybko schłodzić. Z chleba tostowego i koziego sera zrobić tosty. Sałatkę z papryki ułożyć po środku talerza, a dookoła ostudzoną pokrojoną w plastry jagnięcinę przekładaną tostami z koziego sera. Całość udekorować świeżymi ziołami i kilkoma kroplami octu balsamicznego.

powrót

Podobne przepisy

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.