Figi w sosie karnawałowym

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Figi w sosie karnawałowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 gramów świeżych dojrzałych fig (około 16 sztuk)

1 ½ szklanki likieru anyżkowego Anisette

½ szklanki wody

4 anyże gwiazdkowe

2 laski cynamonu

½ szklanki sosu karnawałowego (przepis poniżej)

100 gramów uprażonych pinioli (około 2/3 szklanki)

 

 

Przygotowanie:


Odkroić piętkę fig (około 5 mm) tak, aby można je było postawić. Umieścić figi (na stojąco) w rondlu średniej wielkości ze szczelnie dopasowaną pokrywką. Wlać 1 szklankę likieru anyżkowego i ½ szklanki wody do rondla. (Zachować ½szklanki likieru na później). Wrzucić anyż laski cynamonu. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 10 minut, sprawdzając co jakiś czas, aby nie dopuścić do przywarcia fig do dna rondla. Przełożyć figi na półmisek. Zdjąć pokrywkę i gotować likier, aż zacznie wrzeć i się karmelizować. Gdy osiągnie konsystencję syropu, zdjąć rondel z ognia i domieszać zachowane ½ szklanki likieru. Przed podaniem ułożyć figi na talerzu. Polać sosem anyżkowym i karnawałowym. Posypać uprażonymi piniolami.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus czekoladowy Marii
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.