James  Martin

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki kukurydzianej



Owoce

olej roślinny, do smażenia

8 fig



Dodatek

lody waniliowe



Przygotowanie

Przesiej do jednej dużej miski mąkę pszenną i kukurydzianą. Zacznij mieszać i dolej tyle zimnej wody gazowanej, żeby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Rozgrzej olej w głębokim garnku z grubym dnem. Olej ma właściwa temperaturę, gdy wrzucony okruch chleba zacznie się delikatnie smażyć. Zanurz każda figę w cieście i wrzuć ją ostrożnie do oleju. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je przy pomocy łyżki z otworami i osusz na ręczniku papierowym. Szybko podaj obok kilku kulek lodów waniliowych.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.