James  Martin

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki kukurydzianej



Owoce

olej roślinny, do smażenia

8 fig



Dodatek

lody waniliowe



Przygotowanie

Przesiej do jednej dużej miski mąkę pszenną i kukurydzianą. Zacznij mieszać i dolej tyle zimnej wody gazowanej, żeby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Rozgrzej olej w głębokim garnku z grubym dnem. Olej ma właściwa temperaturę, gdy wrzucony okruch chleba zacznie się delikatnie smażyć. Zanurz każda figę w cieście i wrzuć ją ostrożnie do oleju. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je przy pomocy łyżki z otworami i osusz na ręczniku papierowym. Szybko podaj obok kilku kulek lodów waniliowych.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.