Delia  Smith

Figi pieczone z serem gorgonzola, w sosie z miodu i czerwonego octu winnego


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Figi pieczone z serem gorgonzola, w sosie z miodu i czerwonego octu winnego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 fig

15 dag pikantnej Gorgonzoli

2 łyżki płynnego miodu

czerwony ocet winny

 

 

Przygotowanie:


Tuzin fig przepoławiamy, układamy na blasze do pieczenia, przyprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy 5 – 6 minut, aż będą miękkie i zrumienione. 15 dag pikantnej Gorgonzoli kroimy w kostkę i układamy ją na figach. Wstawiamy pod rozgrzany grill, by ser się roztopił. Mieszamy po dwie łyżki płynnego miodu oraz czerwonego octu winnego i polewamy sosem figi.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki w kaczym smalcu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.