Jacques Pépin

Figi nadziewane z borówkami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Figi nadziewane z borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 suszonych fig (około 240 gramów)

12 połówek orzechów włoskich

2 łyżki masła

½ szklanki wytrawnego owocowego białego wina

1/3 szklanki miodu

1 szklanka borówek

 

Przygotowanie:

Figi przekroić na pół i ułożyć na półmisku miąższem do góry. Wcisnąć 1 połówkę orzecha włoskiego w miąższ owoców. Masło roztopić w teflonowym rondlu. Wlać wino i miód. Włożyć figi, orzechem do góry. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 2 minuty, aż mieszanina nabierze konsystencji syropu. Figi powinny się stać półprzezroczyste. Odstawić do ostygnięcia. Ułożyć na półmisku, orzechami do góry. Polać sosem i posypać borówkami. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.