Figi loukoumades w syropie malinowym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Figi loukoumades w syropie malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

1 szklanka mąki

1 saszetka drożdży instant

szczypta soli

2 łyżki cukru

woda



Syrop:

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

sok z 1 cytryny

szklanka malin

1 łyżeczka wody różanej



Dodatkowo:

2 łyżki mąki

12 świeżych zielonych fig



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Do zwykłej mąki dodajemy drożdże, sól morską, trochę cukru. Dolewamy wody. Zostawiamy na kwadrans do dwóch godzin, żeby wyrosło. W tym czasie przyrządzamy syrop z dwóch szklanek cukru i dwóch szklanek wody. Dodajemy sok z cytryny, maliny i wodę różaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Figi nadziewamy na widelec, obtaczamy w cieście i wrzucamy do syropu. Wyjmujemy, gdy się zarumienią. Podajemy polane syropem.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.





powrót

Podobne przepisy

Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.