Figi loukoumades w syropie malinowym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Figi loukoumades w syropie malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

1 szklanka mąki

1 saszetka drożdży instant

szczypta soli

2 łyżki cukru

woda



Syrop:

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

sok z 1 cytryny

szklanka malin

1 łyżeczka wody różanej



Dodatkowo:

2 łyżki mąki

12 świeżych zielonych fig



Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Do zwykłej mąki dodajemy drożdże, sól morską, trochę cukru. Dolewamy wody. Zostawiamy na kwadrans do dwóch godzin, żeby wyrosło. W tym czasie przyrządzamy syrop z dwóch szklanek cukru i dwóch szklanek wody. Dodajemy sok z cytryny, maliny i wodę różaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Figi nadziewamy na widelec, obtaczamy w cieście i wrzucamy do syropu. Wyjmujemy, gdy się zarumienią. Podajemy polane syropem.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.





powrót

Podobne przepisy

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.