Agnieszka Kręglicka

Fava - krem z grochu i oliwy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Fava - krem z grochu i oliwy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g żółtego grochu łuskanego

1 cebula

1 szklanka oliwy extra vergine

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

listek laurowy

czerwona cebula

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Groch namoczyć, odcedzić. Groch zalać świeżą wodą, dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, listek laurowy i oliwę. Gotować groch, aż zmięknie. Uwaga: nie solić wody. Miękki groch odcedzić, usunąć listek laurowy. Groch utrzeć w malakserze dodając sok z cytryn sól i pieprz. Krem podawać posypany wiórkami czerwonej cebuli i posiekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.