Agnieszka Kręglicka

Fava - krem z grochu i oliwy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Fava - krem z grochu i oliwy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g żółtego grochu łuskanego

1 cebula

1 szklanka oliwy extra vergine

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

listek laurowy

czerwona cebula

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Groch namoczyć, odcedzić. Groch zalać świeżą wodą, dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, listek laurowy i oliwę. Gotować groch, aż zmięknie. Uwaga: nie solić wody. Miękki groch odcedzić, usunąć listek laurowy. Groch utrzeć w malakserze dodając sok z cytryn sól i pieprz. Krem podawać posypany wiórkami czerwonej cebuli i posiekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.