Tomasz Jakubiak

Faszerowany schab z morelami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wieprzowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 594

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 grube kawałki schabu bez kości

szklanka mleka

 

Farsz:

2 łyżki masła

garść suszonych moreli

½ szklanki nalewki morelowej lub brzoskwiniowej

łyżka sera pleśniowego

 

Sos:

7 cebulek szalotek

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

3 pieczone papryczki chili

15 ml nalewki morelowej

 

Sałata:

sałata rzymska

koperek

2 łyżki octu winnego

sok z połówki cytryny

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od zamarynowania schabu. Każdy kawałek schabu ponacinaj, zrób kieszonkę. Mięso przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw.
Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść masło i dodaj suszone morele. Całość podlej nalewką morelową i duś. Na koniec dodaj ser pleśniowy i dokładnie wymieszaj.

Zamarynowane w mleku plastry schabu osusz i nafaszeruj morelami. Na końcu mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż na patelni z dwóch stron. Obsmażone kotlety przełóż do brytfanki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz go w 180 stopniach przez maksymalnie 15 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj obrane cebuli szalotki, ząbki czosnku i wcześniej upieczone papryczki chili. Wszystkie składniki podlej nalewką. Sos redukuj powoli na małym ogniu.

Ostatnim dodatkiem będzie ekspresowa zielona sałata. W misce połącz pokrojoną sałatę rzymską i posiekany koperek. Całość dopraw octem, oliwą, solą i pieprzem.
Schab podawaj z sałatą i sosem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.