Tomasz Jakubiak

Faszerowany sandacz z sałatką z kaszy jaglanej


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Faszerowany sandacz z sałatką z kaszy jaglanej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duży sandacz

garść liści szpinaku

kilka listków świeżej bazylii

cebula szalotka

pół papryczki chilli

oliwa

2 cm kawałek świeżego imbiru

sok z cytryny

sól

2 łyżki kremowej śmietany

piana z 2 białek

Sałatka z kaszy jaglanej:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 gruntowe ogórki

cebula szalotka

2 papryczki chilli

5 liści świeżego szpinaku

sok z cytryny

chlust oleju z pestek dyni

granat

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wypatroszoną rybę oczyść z łusek, płetw, oskrzeli i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Z ryby wytnij kręgosłup. Delikatnie oddziel mięso ryby od skóry.
W malakserze zmiksuj mięso z ryby ze szpinakiem, liśćmi bazylii, cebulką, papryczką chilli i oliwą. Do farszu dodaj śmietanę, sok z cytryny i sól. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Rybę nafaszeruj nadzieniem, zwiń w folię sterczową i gotuj.
Idealnym dodatkiem do ryby będzie sałatka z kaszy jaglanej. W misce do kaszy jaglanej dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki, posiekaną cebulę chilli i listki szpinaku. Sałakę dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj owoc granatu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:58

CYTUJ

Super ryba, ostatnio sandacza to chyba na mazurach jadłem:P

lambia79

postów: 16

07.09.2015 13:19

CYTUJ

sandacz to bardzo wdzięczna ryba, do tego bardzo smaczna.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.