Faszerowany kurczak pieczone w żarze

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia brytyjska

Faszerowany kurczak pieczone w żarze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe kurczaki

4 wątróbki drobiowe

2 posiekane ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

pokrojone

2 cebule

posiekane

2 marchewki

pokrojone

gałązka świeżego tymianku

100 g tłustego boczku

1 łyżka oliwy z oliwek

kieliszek białego wina

 

folia aluminiowa

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż czosnek, seler, cebulki, marchew oraz tymianek, dodaj boczek i wątróbkę drobiową. Wlej odrobinę wina. Włóż tak przygotowane nadzienie do środka kurczaka i zwiąż mu nogi sznurkiem, żeby nic nie wypadło w trakcie pieczenia. Natrzyj kurczaka oliwą z oliwek, dopraw resztą tymianku. Zawiń szczelnie w pięć warstw folii aluminiowej i zakop w żarze na 45 minut. Przed podaniem przekrój kurczaka na pół i wyjmij nadzienie. Połóż je na talerzu obok mięsa i polej wszystko sosem.

powrót

Podobne przepisy

Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.