Jennifer  Paterson

Faszerowane pomidory


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Faszerowane pomidory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych pomidorów

225 g mielonej cielęciny lub wieprzowiny

1 łyżka masła

4 łyżki tartej bułki

1-2 rozkłócone jajka

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 posiekany ząbek czosnku

świeżo starta gałka muszkatołowa

sól i świeżo mielony czarny pieprz

olej

 

 

Przygotowanie:


Odetnij wierzchołki pomidorów, opróżnij łyżeczką ich wnętrza i ułóż otworami w dół na ręczniku papierowym w celu osuszenia. Pozostaw na ½ godz. Upiecz mięso z masłem na patelni do zbrązowienia i kruchości, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki, czosnek i gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wypełnij pomidory dobrze wymieszanymi składnikami i przykryj z powrotem uprzednio odciętymi wierzchołkami. Wstaw faszerowane pomidory do głębokiego, żaroodpornego naczynia i umieść na każdej pokrywce po kropli oleju. Piecz w uprzednio nagrzanej do temperatury 180 stopni C duchówce (piekarniku) przez 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.