Jennifer  Paterson

Faszerowane pomidory


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Faszerowane pomidory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych pomidorów

225 g mielonej cielęciny lub wieprzowiny

1 łyżka masła

4 łyżki tartej bułki

1-2 rozkłócone jajka

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 posiekany ząbek czosnku

świeżo starta gałka muszkatołowa

sól i świeżo mielony czarny pieprz

olej

 

 

Przygotowanie:


Odetnij wierzchołki pomidorów, opróżnij łyżeczką ich wnętrza i ułóż otworami w dół na ręczniku papierowym w celu osuszenia. Pozostaw na ½ godz. Upiecz mięso z masłem na patelni do zbrązowienia i kruchości, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki, czosnek i gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wypełnij pomidory dobrze wymieszanymi składnikami i przykryj z powrotem uprzednio odciętymi wierzchołkami. Wstaw faszerowane pomidory do głębokiego, żaroodpornego naczynia i umieść na każdej pokrywce po kropli oleju. Piecz w uprzednio nagrzanej do temperatury 180 stopni C duchówce (piekarniku) przez 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Nachos z domową salsą
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Budyń parmezanowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.